Sunday, September 23, 2012

Atasi Takut Bawa Kereta

Dari email grup SIM

Soalan :

Saya mempunyai masaalah ketakutan utk membawa kereta.Saya pernah ada lesen kereta, tetapi di sebabkan tak bawa kereta selama 5 tahun, lesen sy telah mati. 

Saya masih ingin membawa kereta,..tetapi jadi takut, berdebar2 dan gelisah bila nak mula bawa.

Sebenarnya, selepas beberapa hari mendapat lesen, sy mengalami kemalangan bila mengelak, sekumpulan kanak2 berbasikal yang tiba2 datang dari belakang ketika saya sedang undurkan kereta. Pada masa tu cuaca agak gelap..belakang kereta sy terkena salah seorang kanak2 tersebut tetapi alhamdullilah, cuma jatuh sahaja.Kereta saya pula senget & terjatuh ke dalam parit kecil.

Mula dari tu, sy rasa macam takut nak bawa, takut terlanggar orang.
Jika saya tak bawa kereta pun, dalam kereta sy jadi takut bila lalu tepi lori kontena atau lori yang besar2.

Macam mana, ya...dalam hati masih ada cita2 nak bawa kereta, rasa cemburu juga dengan kawan2 yang boleh bawa kereta..
harap kawan2 dapat bantu saya berikan cara saya atasi masaalah ini

trm ksh


Jawapan 1 :
Salam!
Saranan saya ialah Puan perlu membina keyakinan dengan cara memahirkan diri. Antaranya;
1. Biasakan diri memandu ke tempat yang dekat dan kurang sibuk.
2. Pilih waktu dimana laluan kurang sibuk.
3. Minimakan penggunaan gear reverse.
4. Bila parking, utamakan parking menyisi (side parking) berbading parking melintang (L parking).
5. Bila parking secara melintang, usahakan reverse parking. Sebab keadaan semasa nak masuk parking kurang kelam kabut berbanding nak keluar parking.
6. Jika memiliki lebih dari satu kereta, biasakan diri dengan satu sahaja kenderaan.
7. Gunakan kenderaan yang bersaiz kecil bagi memudahkan kawalan.

Semoga Puan berjaya mengatasi masalah ini.
Wassalam


Jawapan 2 :
Salam Eena,

Perasaan awak memang sebijik macam sy....sy pun sgt2 penakut nk bawak kereta especially bila lori besar lalu....sekarang pun takut2 lg sbenanya....tp sebabkan nk kerja dan suami paksa...jadi sy pun bawak laaa kereta....atas nasihat suami dan kawan2 yg suruh sy kuatkan diri dan juga drive di laluan kiri...serta bykkan memandu, akhirnya kini sy berjaya drive dr umah ke tmpt kerja yg jalannya agak sibuk dan jauh....

Memang berdebar2 sewaktu bawak kereta....tp byk2an baca doa dan ingat pada Allah, minta diselamatkan kita...parking pulak sy rela parking jauh asalkan tak perlu reverse parking atau side parking...memang sy prefer parking direct. Kekuatan kita kena paksakan diri....insyaAllah....awak boleh....


Jawapan 3 : 
SALAM EENA

INSYA ALLAH AWK BLH!!!
AKAK PUN DULU TAKUT2 MCM AWK JGK..
BWK KETE DULU DLM KEADAAN GABRA SMPI TERSONDOL KETE ORG..SONDOL DIVIDER TEPI JLN LA TP SUME TU MENGAJAR AKAK AGAR LEBIH BERHATI2...INSYA ALLAH AWK BLH BUAT...SLOW N STEADY


Jawapan 4 : 
Takda jalan lain melainkan biasakan diri drive…itu jer….

Jawapan 5 :
Alhamdullilah...

Dari dari email kawan2 buat Saya rasa bersemangat untuk kembali membawa kereta.
Mungkin juga saya perlukan galakkan dari keluarga..
Ini disebabkan tak dapat pun kata2 positif dari mereka..

Diaorang kata kat saya takut nak naik kereta dgn saya nanti masuk parit...

sedih jugak..

Tak pe lah...ini mungkin cabaran buat saya...
Saya akan buktikan.. insyaallah..


Jawapan 6 :
nak hilang rasa takut bawa kete takde cara lain...kena bawa kete setiap hari...bila dah jadi mahir, rasa takut tu akan hilang sendiri..takut tu sbb tak selalu bawa kete..bawa la kete setiap hari..mula perlahan2..pusing2 kawasan taman perumahan dulu..

sama macam budak baru masuk skolah darjah satu..mula2 nangis tak nak gi sekolah,,,lelama dia jadi sronok nak gi skola....

maknanya cara terbaik nak hilang takut bawa kereta ialah dengan bawa kete setiap hari....jgn terlalu panik, takut...relaks je...sambil2 dgr radio, fokuskan pada pemanduan...

saya juga dulu mcm ni...dapat lesen, perap 3 tahun...1st time bawa kereta semula, sorang2 dalam KL, baju abis basah, tapi saya masih ok, tak panik...kena yakin la kita bole bawa...


Jawapan 7 : 

Salam Eena,

Ketepi kan perasaan takut tu, kalau tidak sampai bila2 pun Eena tak berani pandu kereta. Kalau orang lain biasa je drive kenapa kita tak boleh…kuat kan semangat. Mmg kadang2 on the road ada jugak kaum yg suka menakutkan kaum wanita, terutama driver lori..kalau follow belakang tu kdg2 mcm tak sabor2..mmg nak rapat dgn keta kita..tp saya tak peduli..asalkan kita di lorong yg betul, drive speeding lane…tp mcm makan angin je bwk..pasti kena marah..yg penting…sentiasa berhati2..insyaAllah selamat..


Jawapan 8 :
salam,
mula2 cuba baca al fatihah dan doa "robbish rohli sodri wayassirli amri wahlul uqdatan millisani yaf qohu qaulii" untuk tenang kan hati yg gementar,berdebar2.kemudian cuba beranikan diri,kuatkan semangat dan cuba bawa keliling rumah dulu sebagai latihan.
 
masuk refresh class dulu kalau dah lupa cara yg betul untuk pandu.dorongan dari ahli keluarga terdekat juga sangat penting untuk memahirkan kembali skill.
 
dah cuba semua usaha,lastly jgn lupa serahkan segala-galanya kepada Allah swt.Kemalangan dan segala yg tidak diingini berlaku minta Allah hindarkan segala kesulitan.
 
selamat mencuba!

Jawapan 8 :
Salam buat semua,
Saya juga mempunyai masalah yg sama.. berasa amat cemas bila di atas jalan raya hinggakan belajar memandu terbengkalai begitu saja.. masa belajar memandu di dalam trek saya ok lagi tp bila disuruh memandu di jalan raya saya jadi cemas, gementar tak tentu pasal lalu saya terus berhenti belajar. Tak tau bagaimana nak atasi masalah ini.. kwn2 juga ramai yg nasihatkan saya supaya sy tidak perlu takut.. mula2 mmg mcm tu.. tp lm2 nanti ok.. tp sy tetap tak berani.. mmg teringin sgt nak bawa kereta sendiri  tp disebabkan masalah ini saya gagal.. (dah la sy bekerja sbg Officer tp pergi & balik kerja terpaksa dihantar & dijemput..kdg2 tu malu ngan kengkawan).. tolong la kwn2 yg budiman bagi nasihat, terima kasih.
Wassallam.

Jawapan 9 :
saya dapat lesen kereta tahun 1998, itupun 3 kali test baru berjaya.hehe malunya... ambil lesen tu pun setelah puas kena leter dek suami. walaupun dpt lesen x pernah bawa kereta sebab takut. tapi tahun 2007 (hampir 10 tahun lepas dapat lesen) suami saya sakit dan x bleh bawa kereta. jadi saya tpaksalah bawa kereta walaupun takut. mula2 bawa kereta memang hati asyik bdebar2, 40 km/j aje sampai org belakang asyik hon. masa tu tinggal di shah alam, tau2 ajelah jalan sibuk. kawan2 byk membantu saya. masih saya ingat mula2 bawa kereta ke pejabat, bila masa nak balik kerja saya akan minta tolong sesiapa yg lalu di situ utk keluarkan kereta dari parking. x kira sesiapa, tmasuk bos sendiri. malunya...masa tu balik keje selalu lewat, sepatutnya balik 5 pm tapi 6 pm baru balik agar kereta x byk atas jalan raya. mula2 belajar keluarkan kereta sendiri, acap kali bgesel dgn kereta org sebelah. harap2 empunya kereta tu x myumpah saya! masa tu pakai kereta waja. kekawan selalu gelakkan saya sebab saya ni pendek tapi kereta besar. kalau kereta bgerak, nampak kereta je bjalan tapi driver x nampak...hehehe...

akhirnya sekarang saya agak mahirlah bawa kereta walau suami selalu komen. Yelah saya x seterror dia.sekarang dah berani potong kereta org. sebenarnya kita kena tanamkan dlm hati kita sedikit perasaan berani dan yakin, insya Allah akan bjaya. kalau fikir2kan balik sampai sekarang saya masih x percaya saya mampu baya kereta sebab saya memang penakut....

Jawapan 10 :
salam, 

ana lepas dapat lesen ana gantung ( tak bawa kereta selama 2 tahun sebb takut). Tak tahu lah sebab apa ,nak kata exm n test driving past just for one time. mungkin sebab satu peristiwa ana  cuba bawa dan terlanggar kereta org, sikit je kena tapi kena pau smpai 200. Lepas tu ana gantung lesen 2 thun.

Puas shbt ana nasihat , ibubapa nasihat tapi fobia. Benar doa dan usaha ana berjaya dan juga nasihat seorang kakak ni..SEBENARNYA RABIATUL ORANG YANG DI ATAS JALAN RAYA TU SEMUA TAK BERANI, TAK PANDAI MEMANDU, SEMUA ORANG HATI2. (KERETA TU IBARAT KERETA SORONG, KITA KAWAL-KATA2 CIKGU ANA)

hope membantu, lagu satu bila kita baawa kereta kita akn memberi manfaat pada org lain. Moga membantu...bukankah erti hidup pada memberi :)

Jawapan 11 :
practice makes perfect, itu saja caranya.. tapi harus diingatkan, jika anda telah mencuba berkali2, tetapi x berjaya, masih gementar, takut & sebagainya.. harap jangan la memandu atas jalanraya/ hiway yg sibuk. kerana bukan saje anda dlm bahaya, tapi membahayakan nyawa org lain juga..
bukan nak melemahkan / mematahkan semangat, tapi inilah kenyataan apabila pemandu yg x mahir memandu atas jalan yg sibuk.. kerana anda akan dekelilingi  beratus/beribu pemandu yg cekap yg x tahu anda x cekap memandu...
 
ingatlah, memandu atas jalanraya bukanlah sama sperti anda memandu kereta dlm game playstation Need For Speed, kalu excident boleh restart balik.. jalanraya bukan padang permainan

Jawapan 12 : 


2 comments:

hainom OKje said...

Mula mula mmg takut..... biasalah tu tapi kena beranikan diri, kuatkan semangat, insyaallah lama lama jadi berani....
bawak keta ni semakin selalu bawak semakin tambah skill

olympia gold said...

it is the very expensive site for category wish.so pls come this site and go for a benifical effect.go and visit this sdite k.