Sunday, September 4, 2011

Kelayakan Pengeluaran KWSP Untuk Rumah Ke 2

Soalan :


Kepada sahabat semua,

Saya confius dengan status kelayakan pengeluaran akaun 2 KWSP, harap sahabat semua dpt mbantu memberi jawapan dan pendapat.

Situasi ;
Sy membeli sebuah rmh yg sudah siap atas tangan org, loan semua sudah approve. Loan atas nama bersama, saya dan isteri. Atas nama isteri ada pinjaman rmh dan prnh mbuat pengeluaran KWSP. Sy tlh btanya (by phone) dgn cust service KWSP ttg status pengeluaran utk rmh ke 2, jwpan yg diberikan x blh kecuali mbuat pengurangan pinjaman rmh pertama. Akan tetapi sy btanyakn situasi yg sy hadapi dgn kekwn yg mbeli rmh kali ke 2 dan ada yg ckp blh dan ada yg ckp x blh.

Kalau x blh, kenapa? Ada x cara lain?
Kalau blh, mcm mana?

Sekian, terima kasih
Jasa anda amat dihargai 





************************************************************************


Jawapan : 



Berikut cara-cara nak keluarkan dui KWSP bagi rumah ke-2 secara umum yg kitorang lalui dan mungkin boleh dibuat rujukan.Untuk pengeluaran kali ke-2 rumah yg pertama perlu dijual dulu melainkan kita tak pernah keluar duit KWSP.
Dokumen yg diperlukan sebagai bukti penjualan rumah pertama adalah S&P penjualan rumah pertama dan Deed of Assignment (ikut jenis property).
Dokumen pembelian rumah ke-2 yg diperlukan adalah S&P pembelian rumah ke-2,dokumen carian Hakmilik asal rumah ,surat consent dari Pejabat Tanah (biasa ni yg lambat).
Dokumen lain adalah sijil nikah (untuk pengeluaran bersama pasangan yg berkahwin),borang pengeluaran rumah KWSP,salinan IC,Letter Offer dari Bank.
Semua dokumen perlu dibuat 2 salinan sebab melibatkan dua individu.Setiap dokumen yg tak de original copy perlu dapatkan Certified Thru Copy atau dipanggil CTC.Contoh dokumen yg perlu CTC S&P jualan rumah pertama,Deed of Assignment,surat consent dari PT.
Dokumen yg diperlukan ada yg bergantung kepada jenis pemilikan samada Freehold atau LeaseHold dan title  samaada master title,strata title atau individu title.
Ok.Lepas dah dapat Surat Consent dari PT kitorang terus pergi KWSP HQ.Memang senang berurusan di KWSP HQ.Kaunter banyak.Tak sesak.Kurang dari 20 minit semua dah settle.Duit akan masuk terus dalam akaun bank dalam 2-3 minggu.


************************************************************************
pengeluaran duit kwsp untuk rumah ke-2 memang x boleh.  saya pun pernah bertanyakan perkara yang sama di kaunter kwsp.  yang boleh hanya pengeluaran akaun ke2 untuk pengurangan loan bank bagi rumah tersebut.

namun begitu, kalau rumah tersebut telah dijual dan pembelian rumah lain pula, maka tuan boleh membuat pengeluaran wang kwsp dengan membawa salinan/dokumen yang diperlukan.

itu mengikut pengalaman sayalah. walau apa pun, elaklah tuan merujuk terus kepada pegawai kwsp yang lebih arif. 



************************************************************************



pengeluaran utk rumah ke 2,boleh...saya sendiri baru saja buat proses itu..cuma caranya berbeza dgn pengeluaran utk rumah yg pertama.utk pengeluaran yg kedua ni,ia adalah hanya utk pembayaran ansuran bulanan sahaja dibenarkan..,,minimun 5@6 bulan..contohnya,bulanan ansuran rumah kedua tu rm300.jadi baki akaun 2 encik mestilah mempunyai jumlah yang mencukupi bagi menampung bayaran ansuran itu..jika wang dlm akaun 2 x mencukupi,maka,encik tidak layak utk buat pengeluaran kali ke 2 ini..dan sekiranya lulus,setiap bulan kwsp akan memasukkan Rm300 itu kedalam akaun encik sendiri pada setiap bulan sepanjang tempoh itu..(5@6 bulan)
itu sahaja lah yg dapat saya terangkan..




************************************************************************



saya rasa jawapan yang diberikan KWSP bermaksud, "untuk isteri, hanya boleh digunakan untuk mengurangkan pinjaman rumah pertama. Untuk rumah kedua, tak boleh."

Oleh kerana saudara pun dah beli rumah kedua, saudara hanya boleh guna duit kwsp saudara untuk rumah ke2 tersebut. Duit isteri hanya boleh digunakan untuk mengurangkan pinjaman rumah pertama. Pinjaman tak kisah isteri bayar untuk ke-dua2 rumah, asalkan tak lebih limit.
Begitulah apa yang saya faham.




************************************************************************


Betul spt apa yang En Hairuddin tulis. Syaratnya ialah rumah pertama mesti sudah dijualdgn bukti2 penjualan seperti S&P dan tukarmilik rumah. Saya pun sudah beberapa kali membuat pengeluaran utk rumah kedua untuk mengurangkan baki pinjaman sama ada secara lump sum atau pun secara bulanan. Jika semua dokumen yang diperlukan sudah cukup, memang cepat betul proses pengeluaran oleh KWSP sekarang ni. Saya boleh puji KWSP sekarang... efisien.

New kid on the blog;
http://abuamama.blogspot.com/



************************************************************************


Memang benar saya pernah berurusan dgn kwsp untuk pengeluaran rumah pertama,khamis hantar dokumen lengkap,isnin dah masuk duit,cuma perlu 2hari bekerja sahaja..yg masih lambat walau dah trim masa adalah pejabat tanah dan pejabat pusaka,ni badan2 yg perlu byk lagi komplen untuk lebih cepat,dulu kwsp pun lambat gak,bila komplen pandai jawab kononnya mereka berurusan beribu2 kes sehari  mestilah lambat dan macam2 alasan,tapi lepas diambil alih oleh bos baru yg faham masalah rakyat dibawah paklah kini sudah cepat,jpn pun dah bertambah baik termasuk imigresin bhgn passport.


************************************************************************

No comments: